Special lecture: Journeys of Coffee and Cacao

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Canadian Museum of Immigration at Pier21

Location

Canadian Museum of Immigration at Pier 21

Time

1:00 pm- 2:00pm

Website

About the Event

Who doesn’t love a morning cup of coffee or an evening treat of chocolate? Did you know that both originated centuries ago from plants in Africa and Latin America that have migrated around the world? And not just the beans, but the humans whose labour makes a latte or chocolate bar possible. What may be a sweet pleasure in some parts of the world has, too often, been a bitter reality in others—especially those forced to migrate from coffee or cacao farms that have taken generations of care. For many farmers, coffee and cacao farming provides their daily bread: what for us, in Canada, is a daily drink.

Join us for a special lecture by Dr. Erika Koss who will explore the global migration of two beloved beans. Come learn about the ways that both coffee and cacao beans have taken global journeys of transformation to become the delectable beverages and treats we enjoy in Canada—and some of the human hands who make these treasured tastes possible.

Qui n’aime pas une bonne tasse de café le matin ou un délicieux chocolat chaud le soir? Saviez-vous que les deux proviennent, depuis des siècles, de plantes d’Afrique et d’Amérique latine qui ont migré dans le monde entier? Et pas seulement les fèves, mais aussi les humains qui, par leur labeur, rendent possible la fabrication d’un café au lait ou d’une tablette de chocolat. Ce qui peut être un petit plaisir sucré dans certaines parties du monde a, trop souvent, été une amère réalité dans d’autres, en particulier pour ceux qui ont été forcés d’abandonner des exploitations de café ou de cacao entretenues pendant des générations. Pour de nombreux agriculteurs, la culture du café et du cacao représente leur pain quotidien : ce qui pour nous, au Canada, est une boisson quotidienne.

Joignez-vous à nous pour une conférence spéciale d’Erika Koss, Ph.D., qui explorera la migration mondiale de deux types de fèves précieuses. Venez découvrir comment les fèves de café et de cacao ont été transformées dans le monde entier pour devenir les délicieuses boissons et friandises que nous apprécions au Canada, ainsi que certaines des mains humaines qui rendent possibles ces saveurs bien-aimées.