Recipes of Resistance

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Canadian Museum of Immigration at Pier 21

Location

1055 Marginal Road, Halifax NS B3H 4P7

Time

6:00 -8:00pm

Ticket Information

About the Event

In partnership with the Atlantic Jewish Council, the Azrieli Foundation and the Vancouver Holocaust Education Centre, join us for this special Holocaust Education Week event featuring the inspiring story of Rebecca Teitelbaum and the book of recipes she compiled while imprisoned at Ravensbrück concentration camp.

In secret and at great risk, Teitelbaum stole paper and an indigo pencil from the office in order to create the book. The paper was used sparingly, with two recipes per page. She traded food for a needle and thread and meticulously stitched and bound the pages. She wrote in French so that the women in the camp, most of whom were from Belgium, could read the recipes.
Rebecca brought the book with her when she immigrated to Canada via Pier 21 in 1951, and it became part of the Vancouver Holocaust Education Centre's collection. This extraordinary artifact is currently on loan at the Museum and is on display as part of the temporary exhibition eat make share: a taste of immigration.

Participants are invited to view the Teitelbaum book, to taste a recipe from it and to learn more about Rebecca's story directly from a Vancouver Holocaust Education Centre team member who will be joining us virtually.

En partenariat avec le Conseil juif de l’Atlantique, la Fondation Azrieli et le Vancouver Holocaust Education Centre, joignez-vous à nous pour cet événement spécial de la Semaine de sensibilisation à l’Holocauste, qui présente l’histoire inspirante de Rebecca Teitelbaum et le livre de recettes qu’elle a compilé pendant son emprisonnement au camp de concentration de Ravensbrück.

En secret, au péril de sa vie, Rebecca a volé du papier et un crayon indigo dans le bureau du camp de concentration pour créer le livre. Le papier a été utilisé avec parcimonie, avec deux recettes par page. Elle a échangé de la nourriture contre une aiguille et du fil et a méticuleusement cousu et relié les pages. Elle écrivait en français pour que les femmes du camp, la plupart originaires de Belgique, puissent lire les recettes.

Rebecca a emporté le livre avec elle lorsqu’elle a immigré au Canada par le Quai 21 en 1951, et il a été intégré à la collection du Vancouver Holocaust Education Centre. Cet objet extraordinaire est actuellement prêté au Musée et présenté dans le cadre de l’exposition temporaire à la table : le goût de l’immigration.

Les participants pourront consulter le livre de Teitelbaum, déguster une recette qui en est tirée et en apprendre davantage sur l’histoire de Rebecca directement auprès d’un membre de l’équipe du Vancouver Holocaust Education Centre, qui se joindra à nous virtuellement.